7 τρόποι που τα δάση διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη ζωή μας

Τα δάση διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις ζωές μας
Για πολύ καιρό έχουμε δει τα δέντρα ως καθαρά λειτουργικά ή διακοσμητικά αντικείμενα στο σκηνικό ή στην πλάγια όψη. Διακοσμούν δρόμους της πόλης. Μας δίνουν σκιερά σημεία για ανάπαυση και ανακούφιση από τον ήλιο. Μας παρέχουν χαρτί και καύσιμα, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αυτά τα οφέλη είναι αρκετά προφανή.


Ωστόσο, μερικά από τα άλλα οφέλη τους είναι σχεδόν αόρατα με γυμνό μάτι. Τα δάση λειτουργούν ήσυχα στο παρασκήνιο, καθαρίζοντας κρυφά το νερό μας, φιλτράροντας τον αέρα μας και προστατεύοντάς μας από την αλλαγή του κλίματος. Είναι άγγελοι φύλαξης για περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άτομα, παρέχοντας φαγητό, φάρμακα και καύσιμα σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους από οπουδήποτε αλλού. Έχουν πάνω από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας χερσαίας βιοποικιλότητας και είναι σπίτια πολλών από τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου.


Τα δάση διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις ζωές μας που δεν αναγνωρίζουμε. Εδώ είναι 7 τρόποι πώς και μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα μυστικά τους:


1. Σούπερ μάρκετ - Περισσότερο από το περιστασιακό μήλο ή το πορτοκάλι που μαζεύουμε από ένα δέντρο, τα δάση είναι πραγματικές αγορές τροφίμων. Σχεδόν το 50% των φρούτων που τρώμε προέρχεται από δέντρα, για να μην αναφέρουμε τα καρύδια και τα μπαχαρικά που παίρνουμε επίσης από αυτά τα «καλάθια» τροφίμων.


2. Ασφάλεια ζωής - Ορισμένες κοινότητες βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στα δάση για τις πηγές τροφίμων τους. Περίπου το 40% των ακραίων φτωχών αγροτών - περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι - ζουν σε δασικές και σαβανικές περιοχές. Για αυτές τις κοινότητες, ζωντανά δάση και δέντρα είναι η σωτηρία τους και ασφάλιση κατά της πείνας.


3. Κρήνη νερού - Τα δάση παρέχουν ένα μεγάλο μέρος του πόσιμου νερού για πάνω από το 1/3 των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Βομβάης. Πολλά ποτάμια και ρέματα έχουν τις πηγές τους στα δάση. Τα δέντρα λειτουργούν ως φίλτρα και μας παρέχουν το καθαρό νερό που είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή.


4. Ενέργεια - Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί το ξύλο ως πηγή ενέργειας για αναγκαιότητες όπως το μαγείρεμα, το βραστό νερό και η θέρμανση. Το ξύλο από τα δάση παρέχει περίπου το 40% της παγκόσμιας ανανεώσιμης ενέργειας - όσο και η ηλιακή, η υδροηλεκτρική και η αιολική ενέργεια. Τα δέντρα μεγαλώνουν, αλλά πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη βιώσιμη χρήση αυτών των πόρων για να προστατέψουμε τα δάση μας από την υποβάθμιση.


5. Superhero - Τα δάση και τα δέντρα μπορεί να φαίνονται διακριτικά όπως Clark Kent, αλλά είναι σαν τον Superman με πολλούς τρόπους. Είναι οι ήρωές μας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Κάνουν τις πόλεις μας πιο βιώσιμες φυσικά με την ψύξη του αέρα και την απομάκρυνση ρύπων. Διασφαλίζουν την υγεία μας δίνοντάς μας θέσεις για να υποχωρήσουμε και να χαλαρώσουμε. Αντιμετωπίζουν την υποβάθμιση της γης και αντιστέκονται στην απώλεια βιοποικιλότητας παρέχοντας φυτική και ζωική ζωή με ενδιαιτήματα.


6. Καταβόθρες άνθρακα - Ως δυνάμεις προς βιωσιμότητα, οι υπεραστικοί μας των δασών δρουν ως καταβόθρες άνθρακα, απορροφώντας το ισοδύναμο περίπου 2 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Όπως κάθε superhero όμως, έχουν ένα ελάττωμα. Η αποδάσωση είναι ο κρυπτονίτης τους. Όταν κόβονται τα δέντρα, απελευθερώνουν αυτό το διοξείδιο του άνθρακα πίσω στον αέρα. Η αποψίλωση των δασών είναι στην πραγματικότητα η δεύτερη αιτία της κλιματικής αλλαγής μετά την καύση ορυκτών καυσίμων. Αποτελεί σχεδόν το 20% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - περισσότερο από τον παγκόσμιο τομέα των μεταφορών.


Μελέτες δείχνουν ότι οι χώροι πρασίνου και η κάλυψη των δέντρων στις πόλεις μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα παχυσαρκίας και εγκληματικότητας. Το ποσοστό παχυσαρκίας των παιδιών που ζουν σε περιοχές με καλή πρόσβαση στους χώρους πρασίνου είναι χαμηλότερο από ό, τι σε εκείνους που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση.


7. Αναψυχή - Τα δέντρα είναι ανακουφιστές πίεσης. Ο τουρισμός βασισμένος στη φύση αυξάνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από ό, τι ο τουριστικός κλάδος στο σύνολό του και σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παγκόσμιας αγοράς. Μελέτες συνδέουν ακόμη τους χώρους πρασίνου και την κάλυψη των δέντρων στις πόλεις με μειωμένα επίπεδα παχυσαρκίας και εγκληματικότητας. Ως παράδειγμα, το ποσοστό παχυσαρκίας των παιδιών που ζουν σε περιοχές με καλή πρόσβαση στους χώρους πρασίνου είναι χαμηλότερο από ό, τι σε εκείνους που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια